Céline van der Helm (27) werkte drie jaar als kinderverpleegkundige, waarna ze besloot over te stappen naar het onderwijs. Als zij-instromer startte zij in 2019 bij katholieke basisschool De Oase. Céline is getrouwd en woont in Wateringen.
‘Als kinderverpleegkundige had ik een onregelmatig rooster, inclusief nachtdiensten. Dat vond ik pittig, maar wat ik vooral moeilijk vond was dat zodra het goed ging met een kind, je het niet meer zag. Het onderwijs trok mij altijd al. Ik ben gaan meelopen en vond het nog leuker dan ik dacht. De groepsdynamiek en het feit dat je kinderen juist langere tijd volgt en ziet groeien, dat gaf de doorslag.
Op de Hogeschool Leiden deed ik de Pabo voor zij-instromers. Lucas Onderwijs betaalde met overheidssubsidies die hiervoor bestaan, het traject. Eerst stond ik met begeleiding en daarna alleen voor de klas. Dat was een sprong in het diepe, maar het ging goed. Na twee jaar voor groep 6 sta ik nu voor het tweede jaar voor groep 4. Het lesgeven is heel divers, omdat we klassikaal en individueel leren afwisselen en ook omdat we deels groepsdoorbroken werken. Dan mengen we de groepen 4 en maken er drie groepen van die op verschillende niveaus werken. Zo kun je meer individuele aandacht bieden. Ook is er naast de reguliere lessen veel aandacht voor bijvoorbeeld sociale vaardigheden en verschillende werkvormen. En voor energizers: spelletjes en opdrachten waarbij de leerlingen even bewegen waardoor ze daarna weer gefocust zijn.
We zitten nu nog in een noodgebouw, maar gaan verhuizen naar een nieuw gebouw waar we deel uitmaken van een Kind Centrum. Daar kijk ik wel naar uit, hoewel het ook wennen zal zijn. Nu hebben we een klein en hecht team, dat wordt straks heel groot. Ik vind het belangrijk dat je je veilig voelt, dan deel je meer en kun je elkaar ook beter helpen.
De werkdruk is misschien nog wel hoger dan als verpleegkundige. Je staat altijd aan en komt tijd tekort om je lessen nog effectiever en uitdagender te maken, dat is wel jammer. De klassen zijn groot, we hebben 32 leerlingen per klas, en bij veel kinderen spelen gedrag- of leerstoornissen, zoals ADHD of een vorm van autisme. Ik vind dat op deze school echt een representatieve mix uit de samenleving zit. Superleuk, maar ook uitdagend. Je hebt als leerkracht veel vakantie, maar dat is ook echt nodig om weer op te laden.
Lucas Onderwijs heeft heel veel scholen en een groot cursusaanbod. Er zijn dus veel mogelijkheden. Ik leer graag en ik zie mijzelf in de toekomst nog doorgroeien. Naar bijvoorbeeld remedial teacher of een baan op de hogeschool.’